en-flag
ger-flag

Mijn naam is Rob Hopmans , geboren 1946 in Eindhoven en ik heb 4 oudere broers en 1 oudere zuster. Mijn ouders woonden op de Biesterweg 65 in Eindhoven, op 50 meter afstand parallel aan de opmarsroute van het XXX Corps Insigne van het Britse 30e Legerkorps van de Britse generaal Brian Horrocks, aan het begin van Operatie Market Garden op 17 September 1944. De bezetters van het militair vliegveld in Eindhoven hadden zich teruggetrokken naar Osnabrück in Duitsland, maar werden nu ingezet in de nacht van 19 op 20 september voor een bombardement op Eindhoven. Dit vanwege hun bekendheid met de omgeving.
Het leger van Horrocks was namelijk op de doorgaansroute naar Arnhem door een tegenaanval bij St. Oedenrode tot stilstand gekomen en de Duitsers zagen een uitgesproken kans om de vijand, die vele kilometers lang bumper aan bumper vast stond, uit de lucht aan te vallen..

Op de avond van 19 september om tien over zeven, wierpen ze lichtkogels uit en 76 vliegtuigen, Junkers-88 en Dorniers-217 van het Kampgeschwader 2, 30 en 66 en Lehrgeschwader 1, deel uitmakend van het IX Fliegerkorps Afbeeldingsresultaat voor IX Fliegerkorps, vielen ongemerkt Eindhoven aan. Ik heb nog de klok van toen die door een granaatscherf op die tijd bleef hangen. De Britse voertuigen konden geen kant op. Voertuigen geladen met munitie en brandstof explodeerden.  Mijn ouders, met op dat moment 4 kinderen, wilden gaan schuilen in de opslagkelder van de fietsenzaak Ligtvoet aan de Aalsterweg, maar deze was al overvol. Onderweg naar een door de buurt uitgegraven zogenaamde “ U greppel”, schuilkelder achter de huizen in het veld, raakten mijn ouders broer Kees (zie foto onder) img_4679, toen vier jaar, in de ontstane paniek kwijt. Mijn ouders zijn achter hem aangegaan en gelukkig had een ons bekende man hem gevonden, snel meegenomen en zijn ze in een veiligere omgeving terecht gekomen. Uren later kwamen ze met hun 4 kinderen terug naar hun woning aan de Biesterweg 65 en hoorden dat de vermeende bommenschuilplaats een voltreffer had gehad, waarbij al het uitgegraven zand was teruggeworpen in de greppel, als gevolg van de luchtdruk. 41 mensen uit de straat, waaronder 22 kinderen, vonden de dood onder het zand. Het uitgraven was een dramatische gebeurtenis.

Als enige in de straat bleek het huis van mijn ouders een voltreffer te hebben gehad, dit nadat ze het vijftien minuten daarvoor verlaten hadden. Ze kregen daarna het huis toegewezen op nr. 48. Dit werd voordien bewoond door van de weduwe Catharina v. Valen-Leemeijer, 33 jaar oud, die met haar kinderen in de greppel stierf, Adriana één jaar oud, Johannes zes jaar oud en Henricus zeven jaar. Het graf van mijn ouders, moeder was 93 en vader 89, is slechts enkele passen van het massagraf van de Biesterweg slachtoffers, noodlot ?

Een week voor het einde van de oorlog werden twee broers van mijn peettante Annie Looymans door de Duitsers vermoord. De broers Leo en Martin 

die lid waren van het verzet in Budel Dorplein lieten met vier anderen een  Duitse trein ontsporen en werden door de passgiers, “SS soldaten” dood geslagen en half begraven op het land van de zinkfabriek aldaar . Drie dagen na de bevrijding  van Veghel  door de Amerikaanse 101 Airborne Divisie soldaten, werd de tante van mijn vrouw, zuster Peters  Maria Clothilda, Lies Elisabethin het klooster in Veghel, tijdens een artllerie aanval van de Duitsers in de schuilkelder, gedood door een blindganger.  Een non bijnaam “Smitje” hier op de foto, die er toentertijd bij was, leeft nog steeds en is onlangs 100 jaar oud geworden.

Dit steeds terugkomende verhaal uit mijn jeugd, onze bevrijding parade deelname

IMG_4679 en de jaarlijkse Remember September festiviteiten met parades en veteranen heeft mijn interesse in de geschiedenis van WWII nadrukkelijk gewekt.

Tientallen jaren bezocht ik, eerst met mijn vrouw en zoons Tommy en Danny en later met mijn vrouw Mieke, de vele slagvelden in Europa. Door mijn interesse en lidmaatschap van de 101 Airborne association ontstonden intensieve contacten waardoor vele Engelse en Amerikaanse veteranen in ons huis verbleven tijdens de herdenkingen. Tijdens een bezoek aan Luxemburg en het graf van generaal Patton kreeg ik de interesse in de achtergronden van de vele WWII persoonlijkheden en ben begonnen om hun graven en verhalen te achterhalen. Nu bezit ik een fotoverzameling, tientallen jaren lang over heel de wereld gemaakt, van ongeveer 2200 graven, generaals, verzetsmensen, jachtvliegers, bevriende veteranen, mensen rond Hitler en acteurs met WWII verleden en wil deze nu graag met eenieder zonder winstbejag of commerciële doeleinden delen.
Ik heb van ieder graf diverse foto’s gemaakt. Verschillende bekende graven, gevonden op internet via diverse websites, die nog niet door ons persoonlijk bezocht zijn, heb ik wel al als aanvulling, om het geheel te completeren, verwerkt. Mocht iemand verdere gegevens en/of foto’s met me willen delen en toevoegen als aanvulling op mijn website dan ben ik bereikbaar via robhopmans@onsbrabantnet.nl Veel kijk- en leesplezier.
Rob en Mieke Hopmans, lid van de 101st Airborne association in Eindhoven.

                         
  ma_0    

SHARE :